Gratis verzending

per volle doos van 24 bieren

Gratis verzending

per volle doos van 24 bieren

Gratis verzending

per volle doos

Skollman Brewery

1. Stel jezelf en de brouwerij kort voor.

Skøllmann is gevestigd in Maldegem (OVL) sinds 2021 en bestaat uit twee drijvende krachten. De naam Skøllmann is een samentrekking van de achternamen van de brouwers Jonas Schollaert (Skøll) en Tom Heirman (mann), met dubbel l en dubbel n omdat we met z’n tweeën zijn en de ø verwijst naar øl (Deens voor bier).
We ontwikkelen onze recepten zelf en testen ze uitvoerig op onze zelfgebouwde kleinschalige (60 liter) testinstallatie vooraleer we er mee naar brouwerij De Feniks / Gulden Spoor (beide brouwerijen zijn samengesmolten) in Gullegem (Kortrijk) trekken. Daar brouwen we onze bieren in batches van 10 tot 15 HL.

2. Waarom zijn jullie begonnen met brouwen en welke Brouwers hebben jullie hiervoor inspiratie gegeven?

We waren/zijn fanatieke bezoekers van bierfestivals en tijdens één ervan kwam het idee “laten we samen hobbybrouwen”. We hebben dan de opleiding microbrouwer bij Syntra gevolgd, een flink uit de kluiten gewassen hobbybrouwinstallatie gebouwd en zijn beginnen experimenteren. En uiteindelijk hadden we een recept/bier waarvan we vonden dat we het in de markt konden zetten én ons konden proberen onderscheiden binnen de Belgische markt.
De mannen van brouwerij ‘t Verzet zijn toch wel een lichtend voorbeeld: net als ons begonnen met enkele kleine brouwketels, zonder investeerders of grote zakken geld. En nu 10 jaar later een reputatie en bedrijf opgebouwd die klinkt als een bel o.a. door de oertraditionele Belgische bierstijl oud bruin te innoveren en naar een next level te tillen. Daar kan je alleen maar diep respect en bewondering voor hebben, zowel als brouwer als als ondernemer

3. Welke stijl bieren brouwen jullie?

We willen ons eigen ding doen. Natuurlijk moet je als jonge brouwerij ook kijken naar de verkoopbaarheid van je product, maar we zullen nooit echte mainstreambieren brouwen. Eigenlijk staan er vooral bierstijlen op de planning die in België iets minder courant of toegankelijk zijn: black ipa, porter, american ipa, verschillende stout varianten enz. en nog een aantal variaties op de bierstijl saison.
Pas op, er is helemaal niks verkeerd aan traditionele Belgische bierstijlen als tripel en blond, maar dat is niet waar onze ambities liggen. Het mag voor ons net iets anders.

4. Hoeveel verschillende bieren hebben jullie al gebrouwen?

Momenteel hebben we 2 bieren op de markt: saison Burning Skoll en black IPA Swarte Gront.
Ong. half augustus komen we een derde bier: een American IPA van 6 % vol. alc. ge(dry)hopt met (cryo) Azacca en Waimea.


5. Wat is het speciaalste/gekste bier dat je al hebt gebrouwen & waarom?

We hebben een testversie van onze imperial stout gelagerd op Habanero pepers. Eén van de heetste pepers ter wereld.
Tom had ooit eens een imperial stout gelagerd op pepers gedronken en vond het samenspel van het zoete van de stout en pittige van de pepers zo geniaal lekker dat we er een eigen versie van willen maken. Maar we hebben proefondervindelijk gemerkt dat die Habanero peper makkelijk overgedoseerd is dus er is nog wat finetuning nodig.


6. Welk soort bier staat nog op je verlanglijstje om ooit te brouwen?

Er staan sowieso nog een Kveik white IPA, een smoked saison en een imperial stout op de planning. En eens we 2023 ons eigen officiële brouwzaal(tje) geïnstalleerd hebben wagen we ons aan meer gewaagde stijlen en een klein barrelproject.

7. Waar hoop je binnen 10 jaar te staan met de brouwerij?

Een reputatie van kwalitatief en innovatief bier opbouwen en ons zo in Vlaanderen en België (en misschien in de buurlanden?) op de kaart zetten. Met een eigen volwaardige 10 HL brouwzaal en beiden fulltime zelfstandig voor de brouwerij werken.


8. Hoelang werken jullie al samen met Poseidon Beers & hoe verloopt deze samenwerking?

We werken samen met Sander sinds voorjaar 2022 en die samenwerking verloopt wat ons betreft uitstekend.

Filter